Agenda

28
november
2017

Uitreiking Erasmusprijs 2017

16:00

Feestelijke uitreiking van de Erasmusprijs aan Michele Lamont Op uitnodiging.

  Koninklijk Paleis Amsterdam
 
11
mei
2017

Uitreiking Dissertatieprijzen 2017

16:00

De uitreiking van de Dissertatieprijzen 2017 vindt plaats op donderdag 11 mei om 16.00 uur in de KNAW.

  KNAW, Amsterdam
 
09
december
2016

Presentatie themanummer De Gids

20:00 - 21:30

Wat betekent het te schrijven over een echt leven, dat van jezelf, dat van een ander? Literair tijdschrift De Gids brengt een themanummer uit over Life Writing. Dit nummer wordt gepresenteerd op vrijdag 9 december 2016, 20.00 uur in Spui25, Amsterdam. In een divers programa leest Marja Pruis fragmenten voor uit haar essay en gaat in gesprek met Connie Palmen. Daarnaast houdt Fiep van Bodegom een voordracht over o.a. A.S. Byatt, gaan Willem Otterspeer en Adriaan van Velthuizen in gesprek over de roman Thelen, en draagt Hannah van Binsbergen voor uit eigen werk. De avond wordt geleid door Dirk van Weelden.
www.de-gids.nl | www.spui25.nl

  Spui25, Amsterdam
 
08
december
2016

Uitreiking Erasmusprijs 2016

16:00

Feestelijke uitreiking van de Erasmusprijs aan A.S. Byatt. Op uitnodiging.

  Koninklijk Paleis Amsterdam
 
04
december
2016

VPRO Boeken met A.S. Byatt

11:20

TV-uitzending van interview met A.S. Byatt.

Jeroen van Kan interviewt A.S. Byatt voor het televisieprogramma VPRO Boeken. Uitzending op NPO 1 om 11:20 op zondag 4 december. Zie voor meer informatie www.vpro.nl/boeken.

  NPO 1
 
18
november
2016

A.S. Byatt and 'The Pleasure of Writing'

20:30 - 22:00

Een gesprek met A.S. Byatt op het podium van de bibliotheek, in de serie B-Unlimited: gesprekken met schrijvers over literatuur en wetenschap.
Met Morten Kringelbach, Professor of Neuroscience, University of Oxford. Moderator is Bas Heijne. Toegangskaarten (€10 regulier) zijn verkrijgbaar via www.b-unlimited.nl. I.s.m. Writers Unlimited.

  Centrale Bibliotheek, Den Haag
 
17
november
2016

Boeklancering ‘Pauw en Wijnrank’

17:00 - 19:00

Boeklancering van de Nederlandse vertaling van A.S. Byatt’s Peacock and Vine. Op uitnodiging.

De Bezige Bij, de Nederlandse uitgeverij van A.S. Byatt, lanceert de Nederlandse vertaling van A.S. Byatt’s Peacock and Vine - dat vanaf die dag in de boekwinkels ligt. Nelleke Noordervliet bevraagt A.S. Byatt over haar laatste boek. I.s.m. Britse Ambassade, De Bezige Bij en Museum Meermanno. Meer informatie: www.debezigebij.nl.

  Residentie Britse Ambassade, Den Haag
 
17
november
2016

Symposium 'Levens-Werk', Alternatieve vormen van Life Writing

13:00 - 18:00

Academisch symposium over ongewone en onverwachte manieren van Life Writing.

Biografie en autobiografie staan meer dan ooit in de belangstelling. Biografische films en televisieseries trekken talloze toeschouwers. Wetenschappelijke biografieën zoals Maaike Meijers leven van M. Vasalis (2011) worden onverwacht bestsellers.

Maar het schrijven, beschrijven en herschrijven van ons levensverhaal, door onszelf en door anderen, gebeurt ook op veel andere manieren dan in de (auto)biografie of de biopic. Dit symposium plaatst een aantal ongewone en onverwachte vormen van life writing voor het voetlicht. Centraal staan de uitdagingen van dit soort ‘levens-werk’ in de 21ste eeuw en de creatieve oplossingen die mensen ontwikkelen om hun leven te vertellen. Zeker in een complexe wereld waarin zowel de kunsten als de nieuwe media de perceptie van ons zelf constant bevragen en ons uitnodigen onszelf opnieuw uit te vinden.

Tijdens de presentaties zal onder meer aandacht worden gegeven aan het performatieve karakter van biografische films; vormen van life writing in de beeldende kunst en performance art; de verbeelding van het artistieke scheppingsproces in films; de uitdagingen van het construeren van een zelf bij mensen met dementie; de manier waarop mensen met autisme zichzelf (be)schrijven, en andere onverwachte aspecten van hedendaags life writing.

Sprekers: Leni van Goidsenhoven, Louis van den Hengel, Sandra Kisters, Aagje Swinnen, Lies Wesseling, Codruţa Pohrib, Maaike Meijer en Christophe Van Eecke (winnaar Dissertatieprijs 2016).

De voertaal van het symposium is Engels.
Gratis toegang, aanmelden verplicht via r.wennek@maastrichtuniversity.nl

Meer informatie: www.maastrichtuniversity.nl

I.s.m. Universiteit van Maastricht, Centrum voor Gender en Diversiteit (Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen).

  Soiron Gebouw, Maastricht
 
16
november
2016

Life Writing and European Identities

10:00 - 17:00

Academische conferentie waarbij gereflecteerd zal worden op Life Writing en Europese identiteit.

Welke rol spelen Life Writing en biografieën in de Europese literatuur en in de verbeelding van de Europese geschiedenis? Hoe dragen deze bij aan het vormen van een Europese identiteit? In aanwezigheid van A.S. Byatt, buigen verschillende internationale wetenschappers zich over deze vraag: Ann Rigney, Utrecht University; Max Saunders, King’s College London; Léon Hanssen, Tilburg University; Gabriele Linke, Universität Rostock; Odile Heynders, Tilburg University; Anna Poletti, Utrecht University; en Elisabeth Bekers, Vrije Universiteit Brussel. Gratis toegang, aanmelding verplicht via huizinga-fgw@uva.nl of via osl-fgw@uva.nl. Zie voor meer informatie: www.huizingainstituut.nl en www.oslit.nl. I.s.m. het Huizinga Instituut, Onderzoekschool Literatuurwetenschap, UvA en de UU.

  Paushuize, Utrecht
 
15
november
2016

Refugee Narratives in Life Writing

19:30 - 21:00

Op dinsdag 15 november geeft Babah Tarawally een lezing in De Balie.

Een avond over het verwoorden van een vluchtverhaal, over de kracht van schrijven als je niet kunt spreken, en over het beschrijven van persoonlijke ervaringen, angst en hoop. Met optredens van debutanten en ervaren schrijvers zoals Babah Tarawally. Ook zal er een spoken word performance worden gegeven door Marikit Saturay. Toegangskaarten (€10 regulier / €8,50 studenten) zijn verkrijgbaar via www.debalie.nl.  Aanvang 19.30 uur. I.s.m. Humanity in Action en De Balie.

  De Balie, Amsterdam
 
13
november
2016

'Life through art' met A.S. Byatt and Edmund De Waal

11:00 - 12:30

Een gesprek tussen Edmund de Waal en A.S. Byatt over literatuur en beeldende kunst.

Edmund de Waal (keramist en schrijver, bekend van de bestseller ‘De haas met de amberkleurige ogen’) spreekt met A.S. Byatt over literatuur en beeldende kunst. Hoe kijken deze schrijvers naar de kunst om hen heen? Hoe beleven zij het leven via de kunst? Het gesprek wordt gemodereerd door Lennart Booij. Met een inleiding door Ann Demeester, directeur Frans Hals Museum.
Toegangskaarten (€15 regulier / €7,50 studenten) zijn verkrijgbaar via www.paradiso.nl. Aanvang 11.00 uur, de zaal is open om 10.30 uur. I.s.m. Paradiso en SLAA. 

  Paradiso, Amsterdam
 
12
november
2016

Masterclass over A.S. Byatt

14:00 - 17:00

Op 12 november en 26 november organiseert dr. Christien Franken een masterclass over het werk van A.S. Byatt. Zij maakt gebruik van tekstmateriaal, archiefstukken en beeldfragmenten. Deelnemers worden uitgenodigd om actief mee te discussiëren. De voertaal is Nederlands.
Kosten € 75,- (€ 40,- voor studenten)
U kunt zich aanmelden via masterclass@christienfranken.nl
Voor meer informatie: www.christienfranken.nl

 

  Utrecht
 
09
mei
2016

Uitreiking Dissertatieprijzen 2016

De uitreiking van de Dissertatieprijzen 2016 vindt plaats op maandag 9 mei 2016 om 16.00 uur in de KNAW.

Registratie via KNAW.

  KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
 
28
november
2015

Wikimedia Conferentie Nederland

09:30 - 17:00

Conferentie voor Wikipedianen en andere belangstellenden. Keynote lezing door Marietje Schaake over Europa en het auteursrecht. Georganiseerd door Wikimedia Nederland.

De jaarlijkse Wikimedia Conferentie Nederland besteedt op zaterdag 28 november ruim aandacht aan samenwerking tussen Wikipedia en de culturele sector. De dag is bedoeld voor Wikipedia-bewerkers, samenwerkingspartners uit binnen- én buitenland, en iedereen met belangstelling voor Wikipedia en vrije kennis. Aan het eind van de dag worden de prijswinnaars van de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments bekend gemaakt.

Europarlementariër Marietje Schaake leidt de dag in met een overzicht van auteursrechtelijke perikelen in de Europese politiek. Vervolgens maakt Liam Wyatt van Europeana een nieuwe campagne bekend. Europeana is een samenwerking van culturele instellingen die ervoor zorgt dat informatie over Europese kunst en geschiedenis makkelijker gevonden kan gevonden.

Deelnemers die nog niet bekend zijn met het zelf bijdragen aan Wikipedia krijgen ook de kans om de mogelijkheden te verkennen. Bij de ‘wiki-helpdesk’ kunnen de deelnemers vragen stellen over het bewerken van wiki's.


Toegangskaarten € 25,-.
Inschrijven en meer informatie via Wikimedia.nl.

  Meeting Plaza, Hoog Catharijne, Utrecht
 
25
november
2015

Uitreiking Erasmusprijs 2015

16:00 - 18:00

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2015 toegekend aan Wikipedia.

Wikipedia ontvangt de prijs omdat zij de verspreiding van kennis heeft bevorderd door een allesomvattende, voor ieder toegankelijke encyclopedie op te zetten. De initiatiefnemers van Wikipedia hebben daarvoor een nieuwe en effectieve democratische vorm ontworpen. De prijs wordt in het bijzonder toegekend aan Wikipedia als community - de gezamenlijke onderneming van tienduizenden vrijwilligers die, wereldwijd, helpen vorm te geven aan dit initiatief.

Alleen voor genodigden.

  Koninklijk Paleis Amsterdam
 
25
november
2015

Lezing Jimmy Wales in Paradiso

11:00 - 12:30

Op woensdagochtend 25 november geeft Jimmy Wales een lezing in Paradiso.

Het thema van de lezing van Jimmy Wales is ‘Wikipedia and Governance’. Na de lezing volgt een debat met de zaal, gemodereerd door Ruben Maes. Toegangskaarten (€10 regulier / €5 studenten) zijn verkrijgbaar via www.paradiso.nl. Aanvang 11.00 uur, de zaal is open om 10.30 uur.

  Paradiso Amsterdam
 
25
november
2015

Private viewing historische encyclopedieën

Ter gelegenheid van de Erasmusprijs aan Wikipedia toont de Universiteit van Amsterdam topstukken uit haar collectie historische encyclopedieën.

Het doel van de encyclopedie Wikipedia is het vrij toegankelijk maken van alle menselijke kennis, in dit geval online. De behoefte om deze kennis vast te leggen, is echter van alle tijden. Conservatoren van Bijzondere Collecties geven hun persoonlijke toelichting op de belangrijkste encyclopedieën uit de geschiedenis, een unieke kans om deze schitterend geïllustreerde werken van dichtbij te bekijken.

Topstuk is de ‘De proprietatibus rerum’ (over de eigenschappen der dingen) van Bartholomaeus Anglicus uit circa 1250, in de Haarlemse uitgave van 1485. Niet alleen de tekst, maar ook de afbeeldingen laten zien hoeveel men in die tijd wist. Beroemd is de prent van de olifant, die verbazingwekkend realistisch is afgebeeld omdat er in 1484 een echte olifant in Nederland rondreisde. Een van de bekendste encyclopedieën die te zien is, is de ‘Encyclopédie ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers’ van Diderot en d’Alembert uit de periode 1751-1772. Veel minder bekend, maar zeker zo belangrijk, is de ‘Descriptions des arts et métiers’ van de Franse Academie des Sciences. Deze werd uitgegeven in de periode 1761-1782, onder toezicht van Henri Louis Duhamel du Monceau. Beide encyclopedieën geven een spectaculair beeld van de kunsten en ambachten in het 18e-eeuwse Frankrijk. Een exemplaar van deze reeks, uit de verzameling van de Amsterdamse fotograaf Jacob Olie (1834-1905), is net verworven voor de Bijzondere Collecties en nu voor het eerst te zien. Nederland kon niet achterblijven en in de periode 1788-1820 verscheen, in een veel kleiner formaat, de ‘Volledige beschrijving van alle konsten, ambachten, handwerken, trafieken, derzelver werkhuizen, gereedschappen enz.’, uitgegeven door A. Blussé en Zoon. Behalve de Franse ambachten laat het ook typisch Nederlandse ambachten zien. Deze encyclopedieën waren kostbare, tijdrovende werken die met veel moeite en tegenslag tot stand kwamen. Zij zijn zelden volledig bewaard gebleven.

Gratis toegang, aanmelden verplicht.
woensdag 25 t/m vrijdag 27 november

  UvA Bijzondere Collecties, Regentenkamer, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam
 
23
november
2015

Internationale wetenschappelijke conferentie 'Reading Wikipedia'

10:00 - 17:00

Eendaagse conferentie ter gelegenheid van de Erasmusprijs 2015 voor de Wikipedia Community in de KNAW.

Een keur aan internationale wetenschappers, schrijvers, activisten en beleidsmakers buigt zich over actuele vragen rond Wikipedia. Gericht op onderzoekers, studenten en andere geïnteresseerden.

The Uniqueness of Wikipedia as a Platform
Keynote lezing door José van Dijck, president KNAW.

Wikipedia and the Quest for Universal Knowledge
Over de historische, culturele en filosofische aspecten van Wikipedia. Met Charles van den Heuvel, Jos de Mul, Sabine Niederer en Erinç Salor. Gemodereerd door Frank van Vree.

Wikipedia as a Memory Institution. The limits of the open model
Over de rol van kennisinstituten, vrijheid van informatie, publieke media en copyright. Met Victoria Anderica, Phoebe Ayers, Christophe Depreter, Dimitar Dimitrov, Andres Guadamuz, Lucie Guibault, Julia Reda en Heijo Ruijsenaars. Gemodereerd door Paul Keller.

The Research Affordances of Wikipedia
Over hoe Wikipedia zelf een nieuwe bron kan vormen voor academisch onderzoek. Met Fabian Flöck, Brent Hecht, Bernie Hogan, Ellen Rutten en Tommaso Venturini. Gemodereerd door Richard Rogers.

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Universiteit van Amsterdam, European Cultural Foundation en Kennisland.

Gratis toegang, aanmelden verplicht via KNAW.

  KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
 
23
november
2015

Documentairereeks NPO Doc

Vanaf 23 november, iedere maandagavond op NPO Doc.

Het digitale documentairekanaal NPO Doc brengt een documentairereeks over de vrijheid van informatie op internet. Verschillende ethische kwesties worden op vier achtereenvolgende maandagen aangekaart in de documentaires Wiki’s Waarheid, Google en het wereldbrein, RiP - A Remix Manifesto en The Pirate Bay Away From Keyboard.
www.npodoc.nl

 
 
11
mei
2015

Uitreiking Studieprijzen 2015

16:00 - 18:00

De uitreiking van de Studieprijzen 2015 vindt plaats op maandag 11 mei 2015 om 16.00 uur in de KNAW.

  KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam
 
13
november
2014

Keuzevoorstelling van Frie Leysen

‘Perhaps All The Dragons’ door het Vlaamse theatergezelschap Berlin.

De voorstelling bestaat uit een ronde tafel met dertig videoschermen voor dertig toeschouwers. Dertig verhalen in de vorm van gefilmde monologen die op onverwachte wijze met elkaar verbonden zijn. Concept: Bart Baele en Yves Degryse.

donderdag 13 t/m zaterdag 15 november
Toegangsprijs € 14,- │ studenten € 9,-
www.brakkegrond.nl

  Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam
 
12
november
2014

Uitreiking Erasmusprijs 2014

16:00 - 18:00

Erasmusprijsuitreiking in het Koninklijk Paleis

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2014 toegekend aan de Belgische festivaldirecteur en curator Frie Leysen (1950). De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema ‘Theater, publiek en samenleving’.

Alleen voor genodigden

 

 

  Koninklijk Paleis Amsterdam
 
11
november
2014

'Ivanov'

20:30 - 23:00

'Ivanov', op basis van het gelijknamige stuk van Anton Tsjechov, is een prijswinnende voorstelling over hedendaags Iran. Door Mehr Theatre Group, regie Amir Reza Koohestani.

De voorstelling maakt deel uit van de door Frie Leysen geprogrammeerde serie ‘Get Lost’ – bijzondere internationale theater- en dansvoorstellingen. Na deze première volgt een tournee langs verschillende Nederlandse theaters.

Toegangsprijs vanaf € 10,-

www.getlost-theater.nl

www.stadsschouwburgamsterdam.nl

 

  Stadsschouwburg, Leidseplein, Amsterdam
 
11
november
2014

HALf6 met Frie Leysen

17:30 - 18:30

Frie Leysen is te gast in HALf6, de publieke talkshow van de Theaterschool.

Naast Frie Leysen, nemen ook storyteller Ogutu Muraya (Kenia) en toneelschrijfster Angella Emurwon (Oeganda) deel aan het gesprek. Moderatie door Jair Stranders en Rosa Asbreuk.

Gratis toegang │aansluitend borrel
www.ahk.nl/half6

  Theaterschool Amsterdam, Jodenbreestraat 3, Amsterdam
 
09
november
2014

Gespreksavond ‘Resistance or Rituals. Performing Arts and Social Change’

19:30 - 22:00

Een publieksprogramma over podiumkunsten en maatschappelijke verandering. In samenwerking met DutchCulture, Conservatorium van Amsterdam en Stichting Amsterdams Leerorkest. Ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Keynote speech door regisseur Peter Sellars (Erasmusprijs 1998). Interview en discussie met festivaldirecteur Frie Leysen (Erasmusprijs 2014), conservatoriumdirecteur Paulo Zuben, Brazilië, theaterdirecteur Seonghee Kim, Zuid-Korea, en regisseur Amir Reza Koohestani, Iran. Gemodereerd door Neil Wallace.

Toegangsprijs € 10,- │ studenten € 5,-
www.compagnietheater.nl

  Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50, Amsterdam
 
05
november
2014

Tentoonstelling ‘De wereld van Frie Leysen’

Tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, in samenwerking met Theatermaker.

Van 5 november tot 1 december.
Gratis toegang.
www.oba.nl

  Openbare Bibliotheek, 3e etage, Oosterdokskade 143, Amsterdam
 
01
november
2014

Opening Erasmus Festival Brabant 2014

20:00

Theatrale openingsavond van het Erasmusfestival, tevens slotavond van het stadsproject OOG.

Artistieke invulling door Lucas de Man, theaterregisseur en stadskunstenaar van ’s-Hertogenbosch.
www.erasmusfestival.nl

  Theater aan de Parade, Parade 23, ’s-Hertogenbosch
 
24
oktober
2014

Masterclass ‘Localizing the International: Visions of Curatorship in Theatre and Performance’

19:30 - 21:30

Masterclass met Frie Leysen voor jonge programmeurs, curatoren en festivalmakers. In samenwerking met de opleiding Theaterwetenschap, Universiteit van Amsterdam en de Theaterschool Amsterdam.

Aan de hand van acht korte videopresentaties gaat Frie Leysen in gesprek met Theaterwetenschap-alumni die nu in het buitenland werken. Ze spreekt met deze aanstormende culturele professionals over hun ervaringen in internationaal theater. Gemodereerd door Kati Röttger.

Gratis toegang │ aansluitend borrel
www.50jaartheaterwetenschapamsterdam.nl
www.uva.nl/theaterwetenschap
 

  Universiteitstheater, Nieuwe Doelenstraat 16, Amsterdam