Essaywedstrijd Kennis, Macht en Diversiteit voor studenten Sociale Wetenschappen

20 februari 2017

image

Naar aanleiding van de toekenning van de Erasmusprijs aan de socioloog Michèle Lamont,  organiseert de Stichting Praemium Erasmianum een Essaywedstrijd rond het thema ‘Kennis, Macht en Diversiteit' voor studenten Sociale Wetenschappen in Nederland. Shanti van Dam, directeur van de Stichting, heeft deze essaywedstrijd op maandag 20 februari aangekondigd tijdens de opening van het Landelijk Sociologie Congres dat georganiseerd wordt door alle sociologie studieverenigingen in Nederland. Het congres stond dit jaar in het teken van het thema ‘Macht’.  

Studenten Sociale Wetenschappen wordt gevraagd om in hun betoog een verbinding te leggen tussen de drie thema’s en zich daarbij eventueel te laten inspireren door Erasmusprijswinnaar 2017 Michèle Lamont. Een jury zal uit alle inzendingen de drie beste essays selecteren. De drie prijswinnaars worden uitgenodigd voor de Erasmusprijsuitreiking, de activiteiten van de Stichting in 2017 en kunnen een geldbedrag winnen. De 10 beste essayisten maken tevens kans om deel uit te maken van een Masterclass in Groningen met Harvard Professor in de sociologie Michèle Lamont.

Instructies Essaywedstrijd website

Hoe verhouden kennis, macht en diversiteit zich tot elkaar? Wat betekent het eigenlijk als mensen zeggen dat kennis macht is en horen we tegenwoordig niet precies het omgekeerde? Wie macht heeft bepaalt wat kennis is? Nieuwe discussies over ‘alternative facts’, ‘fake news’ maar ook de opvatting: ‘wetenschap is ook maar een mening’ worden veelal ervaren als een aanval op de wetenschap en de wetenschapper. In hoeverre is de wetenschappelijke wereld een afspiegeling van de samenleving? Of is dat niet belangrijk? De jury is op zoek naar essays waarin de relatie van ten minste twee van deze drie thema’s centraal staan. Je mag je daarin laten inspireren door het werk van de Erasmusprijswinnaar 2017 Michèle Lamont maar je mag ook onafhankelijk van haar werk verbinding leggen tussen de thema’s. 

Doe mee!
- Email ons jouw inzending onder vermelding van je naam, adres, studentennummer en universiteit.
- Het essay bestaat uit maximaal 1000 woorden (inclusief voetnoten). Essays met meer dan 1000 woorden zullen niet worden beoordeeld.
- Het essay moet in het Nederlands of Engels worden geschreven en worden voorzien van een Engelse  samenvatting van 150 woorden.
- Je kunt je inzending tot en met 1 november sturen naar spe@erasmusprijs.org.

Een jury zal uit alle inzendingen 3 essays selecteren. De drie prijswinnaars worden uitgenodigd voor de Erasmusprijsuitreiking in het Koninklijk Paleis Amsterdam in november, de activiteiten van de Stichting gedurende het hele jaar en kunnen een geldbedrag winnen. De 10 beste essays maken tevens kans om deel uit te maken van een Masterclass in Groningen met Erasmusprijswinnaar Michèle Lamont.

Prijzen
1e prijs: € 500,- en boekenpakket en eenjarig abonnement op de Groene Amsterdammer
2e prijs: € 300,- en boekenpakket
3e prijs: € 200,- en boekenpakket

Auteursrechten
Door deelname aan de wedstrijd verleent de inzender toestemming aan de Stichting Praemium Erasmianum om de inzending te publiceren op o.a. de website en in het jaarverslag 2017. De auteur blijft volledig in het bezit van de auteursrechten van het ingezonden werk.

Overige bepalingen
Uitgesloten van deelname zijn juryleden en leden van de Stichting. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd met Stichting Praemium Erasmianum en de jury.