Oud-prijswinnaars

Ninette de Valois

Ninette de Valois

1974

De Erasmusprijs werd in 1974 gedeeld door twee kunstenaars: de Britse danseres en artistiek leider Ninette de Valois en de Franse danser en choreograaf Maurice Béjart.

Dame Ninette de Valois (1898–2001) kan worden beschouwd als de grondlegger van het Engelse klassieke ballet. Zij was opgeleid door Cecchetti en begon als danseres bij Diaghilev en zijn Ballets Russes. In 1926 richtte zij een balletschool op. Hieruit groeide in 1931 het Vic-Wells Ballet, vervolgens het Sadler’s Wells Ballet en ten slotte sinds 1956 het wereldberoemde Royal Ballet, waarover zij tot 1963 de leiding had. In haar programmering combineerde zij klassiek ballet en moderne werken. Zij had een grote vormende invloed op balletleiders en inspireerde vele danspedagogen. Zij stichtte balletscholen in Turkije en in Ierland, haar land van afkomst. Beroemde dansers zoals Margot Fonteyn, Frederick Ashton en Robert Helpmann zijn door haar beïnvloed. Voor haar gezelschap nodigde zij grote dansers en choreografen uit, zoals Rudolf Nureyev, Moira Shearer en George Balanchine. Bekende balletten van Ninette de Valois zijn Job (1931), The Rake’s Progress (1935) en Checkmate (1937). Haar opvattingen over de dans publiceerde zij in Invitation to the Ballet (1937) en Come dance with me (1957).

Ninette de Valois heeft haar Erasmusprijs gebruikt om balletscholen te ondersteunen: het Ballet Rambert kreeg een bijdrage voor de festiviteiten ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan in 1976; de Royal Ballet School kreeg een bedrag ten behoeve van de Teachers’ Training Course Library Fund; voorts werden gesteund The Benesh Institute of Choreology en The Irish Ballet Company. Bovendien stelde zij drie beurzen beschikbaar voor twee jonge dansers en een choreograaf van het door haar opgerichte Ankara State Ballet.