Oud-prijswinnaars

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman

1965

In 1965 werd de Erasmusprijs gedeeld door Charles Chaplin en Ingmar Bergman, als vertegenwoordigers van respectievelijk de beginjaren van de film en de actuele filmkunst.
Ingmar Bergman was net als Charles Chaplin een uitzonderlijke persoonlijkheid binnen de filmwereld. Hij wist de film tot uitdrukkingsmiddel van belangrijke waarden en problemen te maken, waarbij hij een duidelijk persoonlijk stempel op de vormgeving drukte. Hiermee heeft hij voortdurend hoge eisen gesteld aan de ontvankelijkheid van zijn publiek. Dit is mogelijk omdat hij op indringende wijze, waarbij hij soms van schokkende beeldeffecten gebruik maakt, de gedachten, de verlangens, het geloof, de onzekerheden, de twijfels en de ambities van de zoekende mens in zijn films vertolkt, zodat de toeschouwer als in een spiegel de roerselen van de eigen ziel herkent. Groot was zijn belangstelling voor het metafysische en voor religieuze problemen. Vanwege deze kwaliteiten en de grote invloed van zijn werk op jongere cineasten heeft Ingmar Bergman de Erasmusprijs gekregen.
Ingmar Bergman werd als zoon van een predikant in 1918 in Uppsala geboren. Hij voelde zich aangetrokken tot het theater en wist na een universitaire opleiding een vooraanstaande plaats als regisseur en schouwburgdirecteur te veroveren. In 1944 begon hij als scenarioschrijver voor film. Dit medium sprak hem zo aan dat hij daarin is doorgegaan en tientallen films heeft gemaakt, waarvan hij doorgaans zelf het script schreef. Tot zijn bekendste films behoren Het zevende zegel (1957), Wilde aardbeien (1957), De grote stilte (1964), Persona (1966), Scénes uit een huwelijk (1974) en Fanny en Alexander (1982). In 2003 maakte hij zijn laatste televisiefilm Saraband. Ingmar Bergman overleed in 2007.

Ingmar Bergman heeft zijn deel van de Erasmusprijs bestemd voor beurzen aan jonge cineasten uit verschillende landen. In Nederland werd een beurs toegekend aan Adriaan Ditvoorst; in Frankrijk aan Philippe Parrain; in Noorwegen aan Paul Løkkeberg; in Finland aan Risto Jawa.
 

Ingmar Bergman op locatie

Regisseur Ingmar Bergman filmend op locatie. Hij ontving in 1965 de Erasmusprijs samen met Charles Chaplin.

Modern Times

De komiek en filmmaker Charles Chaplin kreeg de Erasmusprijs in 1965, samen met de regisseur Ingmar Bergman.