Oud-prijswinnaars

Gustav Leonhardt

Gustav Leonhardt

1980

In 1980 ontvingen dirigent Nikolaus Harnoncourt en organist-klavecinist Gustav Leonhardt gezamenlijk de Erasmusprijs. Beide laureaten hebben zich op diepgaande wijze beziggehouden met de muziek uit het verleden en met name de vertolking en interpretatie van muziek uit de Barok. Door bestudering van oude instrumenten, partituren en historische bronnen zijn zij tot een nieuwe visie op de interpretatie van Barokmuziek gekomen. Hun vertolkingen zijn een voorbeeld geworden voor de uitvoeringsstijl van andere vertolkers van de muziek uit de 17e en 18e eeuw, de Barok en vroegbarok. In het bijzonder de cantates van J.S. Bach en het muziek-dramatisch werk van Claudio Monteverdi zijn door hen in een nieuwe vertolking voor een breed publiek toegankelijk gemaakt.

Gustav Leonhardt (1928-2012) studeerde klavecimbel, orgel en musicologie te Bazel. Als klavecinist debuteerde hij in Wenen, waar hij ook docent werd. Hij was hoogleraar klavecimbel aan het Amsterdams conservatorium en organist van de Nieuwe Kerk. Zijn specialisme was het klavecimbelwerk van J.S. Bach, maar ook bijvoorbeeld Mozartsonates behoorden tot zijn repertoire. Leonhardt gaf concerten overal ter wereld, zowel als solist als samen met het ‘Leonhardt Consort’. Hij dirigeerde uitvoeringen van opera’s van Monteverdi en Rameau. Beroemd is zijn project (dat duurde van 1971-1990), waarin hij samen met Nikolaus Harnoncourt, alle geestelijke Bachcantates heeft opgenomen. In 1967 vertolkte hij de rol van Johann Sebastian Bach in de film Chronik der Anna Magdalena Bach van Jean-Marie Straub.

Gustav Leonhardt heeft het geld van zijn Erasmusprijs niet aan de muziek ten goede laten komen, maar aan de Kommunitaire gemeenschap Oudezijds 100 te Amsterdam. Deze Gemeenschap in het centrum van de Wallen richt zich op de problematiek van verslaafden, prostituees, vluchtelingen en daklozen.

Prijsuitreiking aan Harnoncourt en Leonhardt

In 1980 ontvingen dirigent Nikolaus Harnoncourt en organist-clavecinist Gustav Leonhardt gezamenlijk de Erasmusprijs.

Bladmuziek

Nikolaus Harnoncourt en Gustav Leonhardt ontvingen gezamenlijk de Erasmusprijs 1980 voor hun rol in de interpretatie van Barokmuziek.