Oud-prijswinnaars

Nikolaus Harnoncourt

Nikolaus Harnoncourt

1980

In 1980 ontvingen dirigent Nikolaus Harnoncourt en organist-klavecinist Gustav Leonhardt gezamenlijk de Erasmusprijs. Beide laureaten hielden zich op diepgaande wijze bezig met de muziek uit het verleden en met name de vertolking en interpretatie van muziek uit de Barok. Door bestudering van oude instrumenten, partituren en historische bronnen kwamen zij tot een nieuwe visie op de interpretatie van Barokmuziek. Hun vertolkingen werden een voorbeeld voor de uitvoeringsstijl van andere vertolkers van de muziek uit de 17e en 18e eeuw, de Barok en vroegbarok. In het bijzonder de cantates van J.S. Bach en het muziek-dramatisch werk van Claudio Monteverdi werden door hen in een nieuwe vertolking voor een breed publiek toegankelijk gemaakt.

Nikolaus Harnoncourt besteedde het prijzengeld van de Erasmusprijs aan een facsimile uitgave van enkele werken van Mozart, te weten: Vioolconcert in A, KV219; Aria voor tenor, KV431; Aria voor sopraan, KV528 en het Pianoconcert in F, KV459, uitgegeven door Bärenreiter Verlag te Kassel.

Nikolaus Harnoncourt (1929-2016) werd in Wenen opgeleid als cellist en maakte deel uit van de Wiener Symphoniker. In 1953 stichtte hij zijn eigen gezelschap ‘Concentus Musicus Wien’. In die periode begon hij met het verzamelen van renaissance- en barokinstrumenten en met de studie van de uitvoeringsproblematiek van oude muziek. Vervolgens wijdde hij zich aan het dirigeren en interpreteren van Bach en Monteverdi en leidde hij interpretatiecursussen en –studies. In de loop der jaren breidde hij zijn repertoire verder uit naar de klassieke en romantische componisten. Zijn inzichten over muziek heeft hij onderricht als hoogleraar voor de uitvoeringspraktijk aan het Mozarteum in Salzburg. Nikolaus Harnoncourt overleed op 5 maart 2016.

 

Prijsuitreiking aan Harnoncourt en Leonhardt

In 1980 ontvingen dirigent Nikolaus Harnoncourt en organist-clavecinist Gustav Leonhardt gezamenlijk de Erasmusprijs.

Bladmuziek

Nikolaus Harnoncourt en Gustav Leonhardt ontvingen gezamenlijk de Erasmusprijs 1980 voor hun rol in de interpretatie van Barokmuziek.