Oud-prijswinnaars

Marc Chagall

Marc Chagall

1960

Marc Chagall werd in 1887 nabij Witebsk (in het huidige Wit-Rusland) als zoon van een eenvoudige joods-Russische koopmansbediende geboren. Hij volgde een opleiding aan de kunstacademie in Sint-Petersburg en studeerde enige tijd bij Leon Bakst. Van een bewonderaar van zijn werk kreeg hij in 1910 een beurs voor Parijs. In 1914 keerde hij terug naar Rusland, waar hij tot 1922 in staatsdienst werkte. Daarna keerde hij terug naar Frankrijk. Aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog wist hij te ontkomen door een verblijf in de Verenigde Staten. In 1947 keerde hij definitief terug naar Frankrijk waar hij tot zijn dood in 1985 woonde.
In zijn oeuvre paart Chagall een krachtige kunstenaarshand aan een lyrische beoefening van de kunst. Hij heeft op geheel eigen wijze bijgedragen aan de ontwikkeling van de Europese schilderkunst, gedreven door diepe religiositeit en joodse traditie en gevormd door aard en wezen van de Russische volkskunst. Hij heeft de traditionele beginselen van die kunst nieuw leven en nieuwe vormen gegeven. Naast zijn vele schilderijen en grafiek heeft Chagall in zijn latere leven grote, internationale opdrachten uitgevoerd, zoals de glasramen in de synagoge van de Hadassa kliniek in Jeruzalem (1962), het plafond van de Opéra te Parijs (1966) en de muurschilderingen in de Metropolitan Opera in New York (1966). Voor Chagall was schilderen een vorm van poëzie of zoals hij zelf zei: “Alles moge veranderen in onze gedemoraliseerde wereld behalve ons hart, de wereldse liefde en ons streven het goddelijke te ervaren”.
Marc Chagall deelde in 1960 de Erasmusprijs met Oskar Kokoschka.

Marc Chagall heeft van zijn prijs een beurs ingesteld om een aantal jonge beeldend kunstenaars in staat te stellen zich door middel van studiereizen te oriënteren in hun vak. In 1965/66 zijn vier beurzen toegekend aan P.E. Versteeg (Rome), U. Litchitz (Parijs), K. Glaz (Parijs) en A. Clarens (Toulouse). In 1973 werd een beurs toegekend aan O. Legris (Parijs) en G. Touzenis (Athene).

Eerbetoon aan Apollinaire

'Eerbetoon aan Apollinaire' van de Franse kunstenaar Marc Chagall, prijswinnaar in 1960.

De Kracht van Muziek

'De Kracht van Muziek' van de Tsjechische kunstenaar Oskar Kokoschka, prijswinnaar in 1960.